Основното разбиране за здравето на растенията идва от почвата, в която растат. Храненето им е жизненоважно за тяхното здраве и цялостна устойчивост, така че е от съществено значение растенията да получат всички макронутриенти, необходими за процъфтяването.

 

 

 

 

 

1. Азот

Бледожълтите, закърнели листа са сигурен признак за недостиг на азот. Азотът е от съществено значение за фотосинтезата, здравето на клетките и развитието на хлорофил. Изчерпването на азота в почвата се случва, когато към почвата се добавят големи количества въглерод, обикновено след като близките растения се разпаднат и умрат. Микроорганизмите ще използват наличния азот, за да разграждат новия източник на въглерод и бързо да изчерпват азота, наличен в растението. Това спира растежа на растението.

 

 

 

 

 

2. Фосфор

Фосфорът осигурява здравословно клетъчно делене, плододаване и растеж на корените. Подобно на недостига на азот, растенията с липса на фосфор ще се борят да растат. Краищата на листата им могат да потъмнеят до кафяви или червеникаво-лилави. Цветя или плодове няма да растат. Някои от причинителите на фосфорно дефицит на почвата включват ниски температури, обилни валежи и кисела почва.

 

 

 

 

 

3. Калций

Дефицит на калций ще бъде очевиден при слаби листа, които имат жълти петна. Понякога дори ще започнат да гният. Това се случва, защото калцият поддържа структурните клетъчни стени на растението, така че растението постепенно ще отслабва без него.

 

 

 

4. Калий

Калият е ключов за способността на растението да се бори с болестите и да започне да плододава. Растение, в което липсва калий, ще го покаже в листата си. Растенията с дефицит на калий ще имат кафяви или жълти ръбове по листата си.

 

 

 

5. Магнезий

Растение, в което липсва магнезий, може да изглежда подобно на недостиг на калий. Ключовата разлика е, че растението с дефицит на магнезий почти винаги ще пожълтява около краищата на листата си, а не кафяво. Магнезият е необходим елемент в хлорофила и следователно поглъщането на светлина за фотосинтезата.

 

 

 

Прецизно торене след листна и почвена проба

За оптимизиране на торовите норми много помагат почвените агрохимически анализи и методите на листна диагностика.

Вземането на проби от растителна тъкан няколко пъти през цикъла на растеж разкрива сезонните тенденции на вашата култура и разликите във вашите отделни полета.Докладите от тези проби могат да се използват за извършване на корекции в плановете за торене.

Вземането на проби от растителна тъкан дава картина на хранителния статус на вашите култури. В комбинация с програма за тестване на почвата можете да изградите 360 ° изглед на вашите ниви и култури, за да вземете по-добри управленски решения, които биха могли да доведат до по-високи добиви и да намалят разходите за производство през целия вегетационен сезон.

Почвените анализи дават ясна картина за състоянието на хранителните елементи в почвата, а според нуждата на културата, както и на плануваните добиви, може да се състави точен план за торене на дадено поле.

Друго предимство на почвеното пробовземане е почвеното картиране.

На база така направената карта по време на пробовземането може да се вземат агрономически решения за торенето, така че да са в помощ на фермерите.

Променливите норми на торене позволяват да се реагира според запаса на почвата, за да може културата да се изхрани пълноценно.