Що се отнася до  грижа за растенията , всичко се свежда до корените. Здравите растения са естествен резултат на здравата почва. Ако вашето стопанство  страда или не изглежда добре е време е да стигнете до корена на всички проблеми, които може да възникнат във вашата почва. Когато става въпрос за възстановяване на хранителните вещества и подобряване на структурата на почвата, органичните торове са отличен вариант, който да обмислите, за да съживите растенията.

 

СТРОИТЕЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА ЗДРАВЕТО НА ПОЧВАТА: МАКРОЕЛЕМЕНТИ

 

Основата на всички торове  са тези макроелементи: азот, калий и фосфор.

Азотът помага за насърчаване на растежа и развитието на растенията. Фосфорът подпомага здравословното развитие на корените. Калият играе решаваща роля във фотосинтезата, като подпомага растенията с необходимата енергия за създаване на хранителен материал, необходим за растежа. Калият също улеснява производството на протеини и абсорбцията на вода, които са необходими за здравето на вашата реколта.

Освен провеждането на почвен тест, най -добрият начин да проверите дали на растенията ви липсват тези основни макроелементи е да проверите за следните физически признаци:

 •     Пожълтяващи  листа
 •     Бавен растеж
 •     Лоша плътност
 •     Разреждане на растенията
 •     Кафяви петна
 •     Наличие на плевели

 

Разберете как можете да подхранвате почвата си естествено с помощта на органични вещества или синтетични материали. Без значение кой тор използвате, попълването на макроелементите, които имат дефицит в почвата ви, ще позволи здрава и растяща култура.

 

СИНТЕТИЧНИ СРЕЩУ ОРГАНИЧНИ ТОРОВЕ

Със състава на синтетични или органични материали всички приложения на торове имат за цел да подпомогнат подобряването на почвата и цялостното здраве на растенията. Органичните материали естествено съставят органични торове. Един типичен вид органичен тор е животинският тор. Той и други видове органични торове се разграждат чрез естествени, биологични процеси и съдържат различни живи бактерии, микроорганизми и гъбички, които подпомагат усвояването на хранителни вещества.

Синтетичните торове съдържат макроелементи и нито един от тези живи организми. Синтетичните торове имат за цел да насърчат специфичния растеж на растенията, докато органичните торове навлизат по -дълбоко в подхранването на почвата, която е източник на здравето на всички растения. В зависимост от вашите нужди и лични предпочитания, можете да изберете органичен тор вместо синтетичен тор.

 

ВИДОВЕ ОРГАНИЧНИ ТОРОВЕ

Като биоразградим и възобновяем материал, органичните торове са отличен избор за тези, които търсят по -екологична грижа за растенията. Тъй като органичните торове се състоят от материали, които се срещат естествено, има много различни материали, които можете да използвате за торене, като всички те съдържат полезни съставки като микроби, бактерии и гъбички.

 

ОСЕМ ЧЕСТО СРЕЩАНИ ВИДА ОРГАНИЧНИ ТОРОВЕ :

 •     Компост
 •     Тор
 •     Хелатно желязо
 •     Течни водорасли
 •     Костно брашно
 •     Люцерново брашно
 •     Брашно от памучно семе

КОМПОСТЕН ТОР

Компостирането се отнася до материята, създадена след комбиниране на растителна материя, коси треви и листа. След разлагането оставеният органичен материал е пълен с жива, микробна доброта. Веднъж нанесен върху почвата, този материал работи за възстановяване на хумуса, който работи за подхранване на растенията.

Компостирането на органичен тор е един от най -практичните и удобни начини за справедливо използване на отпадъците от вашето стопанство. Можете да използвате компоста като точково третиране  или да го прилагате върху цялата площ веднъж годишно.

 

ЖИВОТИНСКИ ТОРОВЕ

Торенето с животински тор е практика, която е започнала преди много векове и се използва в наши дни. Традиционно използвана за земеделие, тази техника използва повторно животински отпадъци, които съдържат азот и други хранителни вещества, които са от решаващо значение за здравата почва.

НАЙ -ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ЖИВОТИНСКИ ТОРОВЕ:

 •     Крава
 •     Пиле
 •     Кон
 •     Коза
 •     Свиня

Торът се използва най -добре, когато се комбинира добре с компостиране. Сам по себе си оборският тор съдържа високи нива на сол, която може да изгори почвата. Когато се създаде идеалната смес от оборски тор и компост, най -добре е да се прилага, докато оборският тор е още свеж. Хранителните вещества се освобождават в земята с усвояването на почвата – тези хранителни вещества помагат за обогатяване на почвата.

 

ХЕЛАТНО ЖЕЛЯЗО

Въпреки че не се счита за жизненоважен почвен макроелемент, желязото е четвъртото най -разпространено хранително вещество в почвата и е микроелемент. Хелатираното желязо е  добавка, която е специално предназначена за растенията. Хелатирането на желязото е водоразтворимо, което осигурява бързото му усвояване от почвата. Желязото е необходим микроелемент, тъй като е от съществено значение за фотосинтезата и създаването на хлорофил. Растенията с недостиг на желязо ще покажат признаци на пожълтяване на листата, които в тежки случаи могат дори да побелеят.

 

ТЕЧНИ ВОДОРАСЛИ

Реките и езерата действат като местообитание за риби, растителни организми и други водни видове, които пренасят много хранителни вещества през водите. Хранителните вещества, открити във водорасли и други естествени водни торове, съдържат дори повече хранителни вещества, отколкото наземните растения. Хранителните вещества, микроорганизмите и минералите, открити във водорасли, са лесно достъпни за поглъщане и усвояване.

Водораслите са чудесен защитник  поради съдържанието на бактерии, които произвеждат противогъбични метаболити и други свойства, които предпазват от гъбични заболявания. Бъдете внимателни, когато прилагате водорасли като течен тор върху растенията, тъй като  е силно концентрирана.

 

КОСТНО ХРАНЕНЕ

В костите на животните има толкова много хранителни вещества. Тези животински кости могат да се използват за органични торове, богати на фосфор, критичен макронутриент за оптимално хранене на почвата. Животинските кости също са с високо съдържание на протеини. Костното брашно се създава чрез използване на животински кости или отпадъци като фина почва. Преди пулверизиране, тези кости преминават процес на пара, който стерилизира костите.

Преди да приложите костно брашно, проверете почвата си за пълен набор от хранителни вещества. С резултатите от вашия почвен тест, можете точно да третирате растенията си за недостиг на хранителни вещества.

 

ЛЮЦЕРНА 

Ако търсите приложение за ферментирали растения от люцерна, вижте как този материал може да се използва за торене . Люцерновото брашно е получено от семена от люцерна, растителен продукт, така че няма да се забърквате с животински отпадъци или кости. Люцерновото брашно се получава чрез изсушаване на възрастни люцерни растения и смесването им на фин прах. Традиционно използвано като фураж за добитък, това брашно може да се пресова в пелети за грижа за културите.

Люцерновото брашно има естествено балансирана смес от NPK. Освен че е чудесен източник на микроелементи и минерали, люцерновото брашно е отлично за подобряване на задържането на влага във вашата почва, което го прави отличен тор за глинеста почва. Ако почвата  ви е прекалено кисела, помислете за балансиране на PH, като приложите богат на алкали тор като люцерна.

 

ПАМУЧНО БРАШНО

Органичните торове са резултат от повторно използване на страничен продукт, който иначе би могъл да бъде изхвърлен. Памучното брашно е бавно освобождаващ се органичен тор, който е оптимален за  площи с дефицит на азот. Това  е страничен продукт от материал, използван в толкова много области на нашите домове и живот: памук. Този вид тор се създава чрез извличане на маслото от семена от корпус на памучно семе. Това, което е останало от брашното от памучно семе, след това се преработва и се превръща във вид на тор.

Памучното брашно се откроява сред някои други органични торове поради съдържанието на киселинност. Ако PH на почвата ви трябва да бъде неутрализиран, помислете дали да не приложите брашно от памучно семе. Памучното брашно насърчава здравите растения, като засилва развитието на корените.

 

КАК ДА СЕ ПРИЛАГА ОРГАНИЧЕН ТОР?

Органичните торове могат да съществуват в суха или течна форма. За най -добро използване на сухи торове, разбъркайте добре в почвата. Прилагането на течен тор е просто, с директно приложение върху почвата. Течният тор се абсорбира в корените след нанасяне и е отличен избор за активно растящи растения. Ако поставяте нови семена, може да помислите да смесите сух тор в почвата преди растежа, за да насърчите дългосрочното здраве.

Нека научим защо течните торове са оптимални за бързи резултати и още по -бързо усвояване на хранителните вещества.

 

ОРГАНИЧНИ ТЕЧНИ ТОРОВЕ

С  течните торове можете лесно да нанасяте и разпределяте хранителни вещества. Прониквайки в почвата при бърз контакт, тези торове дават възможност на почвата ви с подходящото подхранване да излекува състоянието си и да подобри вида на растенията.