Отглеждането на здрави растения започва със здрава почва.

Глинената почва може да се уплътни, когато не е достатъчно хидратирана. Така че, ако имате суха, напукана почва – вероятно е време да  я проветрите.

 

СВОЙСТВА НА ГЛИНЕСТАТА ПОЧВА

Глинената почва е една от най -често срещаните почви, в които се случва уплътняване. И така, как да разберете дали имате глинеста почва ? Има няколко различни начина да се каже, главно като се погледне текстурата на почвата и се наблюдава как тя реагира с вода. Когато знаете повече за типа почва, която имате, вие сте по -добре подготвени да третирате почвата правилно, за да възстановите баланса на хранителните вещества и да отглеждате здрави, енергични  растения.

Глинената почва се състои от фини частици, които са здраво уплътнени. Плътността  и размерът на частиците забавят движението и усвояването на хранителни вещества и влага от земята през растението. За разлика от други видове почва, грижата за глинестата ви почва изисква да се обърне специално внимание на количеството на приложената хидратация, за да се избегне уплътняването и.

Повечето глинести почви  имат висок катионообменен капацитет (CEC)- способността на почвата да задържа основни хранителни вещества. В допълнение, тази индикация определя и вероятността от плодородие на почвата.

Частиците в глинестата почва са малки и фини, което придава на почвата много гладка текстура, когато почвата е мокра. Въпреки че  се справя добре със задържането на влага, тя може да стане много твърда и да се напука при уплътняване.

 

РАБОТА С УПЛЪТНЕНА ГЛИНЕСТА ПОЧВА

Глинената почва е тежка и уплътнена, когато е мокра. Това уплътняване възпрепятства преминаването на хранителни вещества и хидратация от почвата към растенията, което води до нездравословни условия за растенията. Ако уплътнената почва влияе върху здравето на вашите насаждения, има няколко различни начина да разберете, че те  не получават необходимите хранителни вещества и вода за растеж.

 

 ПРИЗНАЦИ НА УПЛЪТНЯВАНЕ В ГЛИНЕСТА ПОЧВА :

  • Напукана повърхност
  • Суха на пипане
  • Втвърдена

 

За да избегнете уплътняване , уверете се, че глинената ви почва е добре хидратирана и избягвайте честото движение, особено когато почвата е мокра. При наличие на уплътнена почва можете да отпуснете почвата чрез процеса на аерация .

 

КАКВО Е АЕРИРАНЕ?

Процесът на аериране на почвата възниква, когато канал  пробие земята, позволявайки на необходимите елементи да проникнат по -далеч от повърхността на почвата. Аерацията на почвата позволява на слънчевата светлина, водата и хранителните вещества да проникнат в по -дълбоките нива на почвата, където корените на растенията могат ефективно да поемат тези храни.

 

ПРЕДИМСТВА НА АЕРИРАНАТА ПОЧВА :

  • Подобрен дренаж
  • Намаляване и предотвратяване на уплътняването на почвата
  • Подобрена хидратация на почвата
  • По -малко стрес върху корените на растенията

 

Естеството на глинестата почва й позволява да задържа добре хранителните вещества дори без аерация на почвата , въпреки че използването на аератор ще  позволи по -дълбоко ниво на хранене в земята.

 

КАК ДА АЕРИРАТЕ ПОЧВАТА С ЛЕКОТА?

Традиционната аерация на почвата може да се извърши с тежки инструменти или  шипове. Можете също така да се използва течно аериращо за по- рохка  почва,  самостоятелно или в комбинация с механична аерация.

За да бъде добре извършена механичната аерация:

 

  • Не прекалявайте с прекомерната дълбочина в пробивите. Това може да доведе до извеждане на хранителни вещества извън корените на растението, а целта е тъкмо обратното;
  • Използвайте плоски ножове, обикновено 18-инчови, които се монтират пред острието; Тяхната роля е да се изреже най-горния слой почва, с което да се улесни работата при аериране;
  • Използвайте валяк, прикрепен зад подметалката, за да контролирате дълбочината и за да загладите  повърхността добре.

 

ЗАЩО ЗДРАВЕТО НА ПОЧВАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ?

Здравата почва буквално е основната причина за здравите растения. Когато почвата на вашето стопанство е добре подхранена и хидратирана, можете да имате спокойствието, че  растенията имат достъп до всички необходими хранителни вещества, въздух и вода, от които се нуждаят, за да преминат през фотосинтеза и да произвеждат храна.

За да разберете по -добре хранителния баланс и pH баланса на вашата почва, можете да проведете почвен тест. Резултатите ще покажат от какво се нуждае вашето стопанство, за да можете да приложите правилната смес и количество  тор.

 

КОГА ДА АЕРИРАТЕ  ПОЧВАТА СИ?

Знанието кога да аерирате почвата си е от съществено значение за избягване на щети. Дълбокото аериране на почвата може да остави полето  да изглежда странно с много дупки на повърхността, така че ще искате да планирате аерацията на почвата около периода на бърз растеж на растенията. В зависимост от вида култури, които отглеждате, най -доброто време за аериране ще се различава.

Най-предпочитаното време от годината за аериране, започва в началото на септември и може да се извърши докато земята замръзне. Ранната пролет е още едно отлично време от годината за аериране. За предпочитане е да избягвате другите периоди от годината, тъй като дупките, създадени от аератора, ще разрушат една предварително изградена бариера, приложена в началото на пролетта, позволявайки на плевелите да покълнат.