Дроновете революционизират селското стопанство

Те по никакъв начин не са нова технология. Сега обаче, благодарение на стабилните инвестиции и малко по-спокойната регулаторна среда, изглежда, че времето им е настъпило – особено в селското стопанство.

 

Технологията Дрон ще даде на селскостопанската индустрия високотехнологично преобразяване, като планирането и стратегията се основават на събиране и обработка на данни в реално време.
Следват шест начина, по които въздушните и наземните дронове ще се използват по света през целия цикъл на реколтата:

 

1. Анализ на почвата и полето:

 

Дроновете могат да помогнат в началото на цикъла на реколтата. Те създават прецизни триизмерни карти за ранен анализ на почвата, полезни при планирането на моделите на засаждане на семена. След засаждането анализът на почвата,  предоставя данни за напояване и управление на нивото на азот.

 

2. Засаждане:

 

Вече са създадени системи за засаждане с дрон, които постигат степен на усвояване от 75 % и намаляват разходите за засаждане с 85 %. Тези системи изстрелват шушулки със семена и пръскат  хранителни вещества в почвата, осигурявайки на растението всичко необходимо за поддържане на живота и растежа.

 

3. Пръскане на култури:

 

Оборудване за измерване на разстояние – ултразвуково ехо и лазери, позволяват на дрона да регулира надморската височина, тъй като топографията и географията варират, и по този начин се избягват сблъсъци. Следователно, дроновете могат да сканират земята и да пръскат правилното количество течност, модулирайки разстоянието от земята и пръскайки в реално време за равномерно покритие.

 

Резултатът: повишена ефективност с намаляване на количеството химикали, проникващи в подпочвените води. Всъщност експертите изчисляват, че въздушното пръскане може да бъде извършено до пет пъти по-бързо с дронове, отколкото с традиционните машини.

 

 

 

 

4. Мониторинг на реколтата:

 

Обширните полета и ниската ефективност при мониторинга на реколтата заедно създават най-голямата пречка за земеделието.

Предизвикателствата при мониторинга се задълбочават от все по-непредсказуемите метеорологични условия, които водят до риск и разходи за поддръжка на терена.

Преди време сателитните изображения предлагаха най-модерната форма за наблюдение. Но имаше и недостатъци. Изображенията трябваше да бъдат поръчани предварително, можеха да се правят само веднъж на ден и бяха неточни. Освен това услугите бяха изключително скъпи и качеството на изображенията обикновено страдаше в определени дни. Днес мултиспектралните изображения на дрона могат да покажат точното развитие на дадена култура и да разкрият неефективност на производството, което позволява по-добро управление на културите.

 

5. Напояване:

 

Дроновете с хиперспектрални, мултиспектрални или термични сензори могат да идентифицират кои части на полето са сухи или се нуждаят от подобрения. Освен това, след като реколтата расте, те позволяват изчисляването на вегетационния индекс, който описва относителната плътност и здравето на реколтата и показва  количеството енергия или топлина, което културата отделя.

 

6. Здравна оценка:

 

От съществено значение е да се оцени здравето на културите и да се открият бактериални или гъбични инфекции по дърветата.

Чрез сканиране на реколта, използвайки както видима, така и близка инфрачервена светлина, дрона, може да идентифицира кои растения отразяват различни количества зелена светлина и NIR светлина. Тази информация може да създаде мултиспектрални изображения, които проследяват промените в растенията и показват тяхното здраве. Бързата реакция може да спаси цяла овощна градина. Освен това, веднага щом бъде открита болест, фермерите могат да прилагат и наблюдават по-точно средствата за защита. Тези две възможности увеличават способността на растението да преодолява болестите.