Представяме Ви 5 важни неща, които почвените проби и агрохимичният анализ ще ви кажат за Вашето стопанство:

 

  1. pH ( дали почвата  е кисела или алкална)
  2. Нива на макроелементи (това са големите три: азот, фосфор и калий)
  3. Вторични  микроелементи
  4. Текстура на почвата
  5. Количество органични вещества

 

От почвата растенията  усвояват определени хранителни елементи. Те се разтварят във водата и чрез нея се поглъщат от растителните корени. Не всички са в достатъчни количества за нормаленият им растеж. За да се задоволи дефицита им е необходимо да се внасят в почвата под формата на минерални торове.

Минералните хранителни елементи се разделят на две основни групи: макроелементи и микроелементи.

 

2

Макроелементите са трите основни вещества, от които се нуждаят растенията (N P K ).

 

Азот (N)- най-важният за растенията хранителен елемент.

 

Азота се съдържа във всички живи клетки и е необходима част на протеини, ензими и др. Той е част от хлорофила, зеления пигмент, отговорен за фотосинтезата. Азотът осигурява бърз растеж и подобрява качеството на семената и плодовете. При липса на този елемент се засяга цялото растение. Младите му листа излизат все по- дребни, а старите пожълтяват.

Излишъкът на азот се съпътства и от липсата на мед, поради което развитието на растението се забавя.

 

Фосфор (Р)- Той е вторият по значение хранителен елемент.

 

Влияе върху оформянето и развитието на корените и растежа на младите растения. Въздейства при узряването на плодовете и семената. Симптомите на фосфорна недостатъчност на намалени размери и бавно развитие на растението, както и синкавият цвят на листата.

Надхвърлянето на фосфорната норма ускорява растежният цикъл и води до преждевременен цъфтеж и съзряване на плодовете.

 

Калий (К) – необходим е за напъпването на цветовете , както и за процеса фотосинтеза. За фиксиране на въглеродният двуокис превръщан от растенията в скорбяла и захари. Последиците от липсата на калий са пожълтяване краищата на листата, което преминава в покафеняване и обезцветяване.

 

 

ЛЮБОПИТНО:

Фосфор (Р)  Спомага за по-добро усвояване на останалите химични елементи, особено калий (К) и почвената влага. Необходим е за нитратната редукция.

Богати на калий (К) са зелето, краставиците,  доматите, слънчогледа. Натрупването на калий се свързва обикновено със синтеза и натрупването на въглехидрати в кореноплодните: картофи, цвекло и др.